Nu duidelijk is dat de op de verpakking genoemde ingrediënten niet alles zeggen over de kwaliteit blijft het dus lastig om te bepalen of je te maken hebt met een ‘goed of een slecht’ supplement.
En waar zou je als consument dan precies op moeten letten?
……Bedoelen we met ”slecht” dat het product vervuild is, of dat het niet effectief is omdat de kwaliteit en dosering beter kan? En betekent “goed” dan per definitie dat het niet vervuild is of dat het product beter zijn werk doet omdat er een hogere dosering van betere ingrediënten in zit? En hoe weet je dat een product de juiste dosering van ieder ingrediënt bevat?……
De toegevoegde hoeveelheid van een bepaald ingrediënt is immers zeer bepalend voor de werking maar daarmee ook voor de prijs van het product.
Dit zijn exact de verschillen die de kwaliteit, de werking en de prijs van een product bepalen!
Maar dan zijn er ook nog producten waarbij de werking lastig te bepalen is; wat verwacht je bijvoorbeeld van een multivitamine? Voor een bloeddruk verlager is dat duidelijk, die moet je bloeddruk verlagen en een paracetamol moet je hoofdpijn verminderen. Maar wat doet een multivitaminen? Of een visolie?
De meeste mensen zullen deze producten gebruiken om hun gezondheid te ondersteunen, echter, wanneer er alleen maar slecht opneembare mineralen in zitten voegt het aan je gezondheid weinig toe.
En zoals eerder gezegd, ook wanneer er wèl goede ingrediënten in zitten maar de tablet te hard geperst is, waardoor deze niet uiteenvalt en dus niet opneembaar is, voegt een supplement weinig toe.
De belangrijkste reden om het etiketje “slecht” aan een product te hangen is dus wanneer het product niet doet wat je er van verwacht.
Het is wel duidelijk dat daar voor een producent veel winst te behalen valt. Door ‘slimme keuzes’ te maken ten aanzien van alle genoemde criteria kunnen de productiekosten flink worden gedrukt maar daarmee wordt vaak ook de kwaliteit en werking van het product verminderd.
Grote ketens (denk aan o.a. Etos en Kruitvat) streven ernaar een product zo goedkoop mogelijk te laten produceren waardoor er kostentechnisch gezien anders wordt omgegaan met de ingrediënt keuze. Hierdoor is de kwaliteit van een dergelijk ‘huismerk’ geenszins vergelijkbaar met de kwaliteit van de betere merken.
Conclusie: Het is bij de aanschaf van supplementen dus van groot belang om goed te letten op de juiste ingrediënten EN een gedegen productieproces.
FundamentalsTM verzekert de consument van het maken van de juiste keuzes door de kwaliteit van de ingrediënten en de werking van het product altijd boven de productieprijs te zetten!
Producent keuze
Nadat door een leverancier een definitief besluit is genomen over de gewenste ingrediëntenmix en productvorm, wordt er gezocht naar een producent die dit kan verwezenlijken.
Afhankelijk van het product kan er voor verschillende producenten worden gekozen. Sommige producenten zijn meer gespecialiseerd in tabletten en andere maken uitsluitend capsules. Sommige werken veel met kruiden en andere juist weer niet.
Hoe dan ook,…. het blijft dus van groot belang om de controle te behouden op zowel de producent als het productieproces en de omstandigheden waaronder het product wordt vervaardigd.
De vragen over de producent en het productieproces zijn dan vragen als:
● Bij welke producent is het product geproduceerd en hoe zijn de grondstoffen verwerkt?
● Werkt de producent met een goed werkend kwaliteitssysteem?
● Hoe betrouwbaar zijn de inkoopkanalen van de producent en de herkomst van de ingrediënten?
● Wisselt de producent regelmatig op basis van inkoopprijs of is de kwaliteit leidend?
● Onderzoekt de producent de zuiverheid van zijn inkopen of neemt hij klakkeloos aan dat dat wat er op het label staat wel goed is?
● Is de mix van actieve ingrediënten ook echt een homogene mix en hoe wordt dat gecontroleerd?
● Zijn de tabletten/capsules allemaal even zwaar?
Gelukkig komt het door de toenemende kwaliteitseisen steeds minder voor, maar het bestaat helaas nog steeds….. producenten die ergens in een schuur een oud machientje hebben staan om zelf tabletten te persen.
Met een simpele keukenmixer worden de vaak dubieuze ingrediënten daar met elkaar gemixt en tot tabletten geperst. Maar, zoals gezegd, de controles zijn behoorlijk aangescherpt waardoor de meeste producenten tegenwoordig wel aan de talloze kwaliteitseisen voldoen en we over het algemeen wel kunnen vertrouwen op correct geproduceerde – dus niet vervuilde- producten.
Dit zegt echter nog steeds niets over de productkennis van de producent. Het feit
blijft dat de prijs vaak leading is waardoor er kostentechnisch nog steeds vaak gekozen wordt voor lagere doseringen van minder efficiënte ingrediënten.